MONOBOR «ДОБРИЙ ГОСПОДАР», 1л
Рідке висококонцентроване борне мікродобриво для позакореневих підживлень
Склад: Бор(B)=168г/л; pH=8-10
Бор – найважливіший елемент живлення рослин і джерело підвищення рентабельності рослинництва.
MonoBor"Добрий Господар" забезпечує: регулярне харчування бором в критичні фази розвитку рослин, стресостійкість і стійкість до низьких температур, а також підвищує врожай і покращує якість продукції. Бор міститься в максимально можливої концентрації і в легкозасвоюваній формі для рослин.
Найбільш чутливі до нестачі бору наступні культури: буряк (цукровий, столовий, кормовий), ріпак (озимий та ярий), соя, горох, квасоля, нут, люцерна, конюшина, насінницькі посіви бобових трав, картопля, томати, морква, капуста, цвітна капуста, селера, броколі, брюссельська капуста, кукурудза, соняшник, льон, бавовна, гречка, яблуня, груша, виноград, слива, цитрусові, ягідні культури.
Бор бере участь в утворенні структури клітинних стінок і синтезу нуклеїнових кислот. Достатня забезпеченість рослин бором підвищує інтенсивність фотосинтезу, покращує вуглеводний і білковий обмін, активує діяльність ферментів, позитивно впливає на процеси поділу клітин.
Крім того, продукція збагачується на цукор, крохмаль, вітаміни, знижується захворювання рослин. На бідних за вмістом бору ґрунтах застосування борних добрив підвищує врожайність сільськогосподарських культур на 10-20%.
Наявність необхідної кількості бору незмінно важливо для активно зростаючих частин рослини – нових листя, кінчиків коренів, а також для розвитку бруньок. Тобто бор допомагає клітинам швидко розмножуватися, отже, сприяє активному росту рослини.
Бор позитивно впливає на накопичення цукру в цукрових буряках, крохмалю в картоплі, сприяє процесам цвітіння і запліднення, підвищує врожай і якість насіння.
При дефіциті бору в рослинах, проявляються такі ознаки:
- зупинка росту кореня та стебла;
- хлороз верхівкової точки росту, а пізніше, при сильному борному голодуванні, повне її відмирання;
- мала кількість квіток і безпліддя;
- потворна форма плодів з утворенням всередині опробковілої тканини та ін.
Недолік бору призводить до того, що в тканинах рослин накопичуються токсичні речовини (хінони), що викликають отруєння рослини. При нестачі бору відбувається відмирання верхівкових бруньок та їх загнивання, а молоді рослини гинуть. Листя буріють, деформуються і відмирають. При тривалому недоліку бору молоде листя з'являються дрібними, стебла і листя стоншуються, квіти обпадають або цвітіння не настає зовсім.
Дефіцит бору викликає глибокі порушення вуглеводного обміну в рослині: спостерігається відмирання точки росту, розлад провідної системи, зменшується постачання коренів вуглеводами.
Це призводить до слабкого розвитку кореневої системи і є основною причиною захворювання рослин (у ріпаку відмічається розтріскування стебла при кореневій шийці, коренева система деформується, перезимівля погіршується, цвітіння затримується, стає нерівномірним, з'являється гниль серцевини або дуплистость у буряків, некроз судин у винограду, пожовтіння верхівок у люцерни, побуріння цвітної капусти, бактеріоз льону, поширення парші в картоплі і т. д.). Через розлади провідної системи вуглеводи скупчуються в листі, не вступаючи в інші частини рослини, і гальмується процес фотосинтезу.
При використанні рідкого борного добрива:
- По-перше, є можливість скласти збалансований розчин, в якому поряд з бором будуть міститися й інші необхідні в даний момент для даного поля та культури мікроелементи та агрохімічні препарати.
- По-друге, в період максимальної потреби в борі зростаючі рослини не можуть отримати цей елемент в потрібному обсязі за рахунок всмоктування тільки кореневою системою - потрібні листя.
- По-третє, застосування бакових сумішей, у яких міститься в тому числі бор, як частина програми по підгодівлі дозволяє фермерським господарствам знижувати витрати на харчування рослин.
Бор, як і молібден, позитивно впливає на активність нітраредуктази в листках цукрових буряків та олійного ріпаку та відновлення нітратів до аміаку.
Спосіб застосування: для позакореневого підживлення всіх сільськогосподарських культур:
Зернові культури (ярі і озимі): |
0,3 - 0,5 л/га |
Кукурудза: |
0,3 - 0,5 л/га |
Соняшник: |
0,5 - 1 л/га |
Буряк (цукровий, столовий і кормовий): |
1 л/га |
Соя, горох, квасоля, нут та інші зернобобові культури: |
0,5 - 1 л/га |
Ріпак (ярий та озимий): |
1 - 1,5 л/га |
Овочеві культури (морква, томати, картопля, капуста, селера та ін): |
0,5 - 1 л/га |
Плодово-ягідні культури (яблуня, виноград, цитрусові, груша і ін): |
1 - 2 л/га |
Токсичність: препарат не токсичний, не містить отруйних речовин, безпечний для людей, риб, бджіл та корисних комах.
Тара: 1л.
Заходи безпеки: при роботі використовуйте звичайні запобіжні заходи.
Умови зберігання: зберігати при температурі від +5 °С до +30 °С.
Термін придатності: 24 місяці.
Основні атрибути | |
---|---|
Виробник | IBM |
- Ціна: 350 ₴